Počeci

Boćarski klub "Vargon" svoje početke bilježi 4. veljače 1951 godine kada je osnovana Boćarska sekcija u okviru Fiskulturnog društva Tvornice "Rikard Benčić".

Boćanje kao sportska aktivnost ubrzo okuplja veliki broj igrača i entuzijasta tako da već 1952 .godine dolazi do osnivanja samostalnog boćarskog društva "Rikard Benčić", koji neprekidno djeluje sve do danas i koji je suosnivać Boćarskog saveza Rijeke, Hrvatske i bivše države.

Predsjedanje

Za prvog predsjednika kluba na osnivačkoj skupštini 1952. godine izabran je Mario Malovac da bi klub redom vodili slijedeći Ružić Renato, Križanovski Romano, Rutter Viktor, Milić Ecio, Brozić Nikola, Gali Vladimir, Srdoč Miroslav, Zidanšek Josip, Poniš Marino, Rovtar Luciano, Ivan Barić, te današnjii predsjednik Davor Ćuška.

Boćališta

Prvo boćalište s dvije staze-joga sagrađeno je 1951. godine a društvene prostorije 1969. godine i to uz proizvodne pogone Tvornice "R.Benčić" u današnjoj Krešimirovoj ulici u Rijeci.
Godine 1985. boćarsko društvo je uz pomoć Tvornice ishodilo lokaciju novog boćališta na Podvežici. Uz neizostavnu pomoć Tvornice, te ondašnjeg SIZ-a za fizičku kulturu Općine Rijeka, izrađeni su projekti te je ishođena građevna dozvola nakon čega se je prišlo izgradnji novog boćodroma.

Dana 24. srpnja 1987. godine svečano je otvorena boćarska dvorana sa četiri staze-joga sa potrebnim sadržajima.Nastavljajući sa kontinuitetom odličnih sportskih rezultata, izvršena je dogradnja boćodroma i to 1995. godine dograđena su četiri vanjska igrališta a 1997. godine izvršena je rekonstrukcija boćarske dvorane te su dobivena osam natkrivenih i zatvorenih igrališta-jogova sa svim potrebnim sadržajima kao što su svlačionice sa sanitarijama i tuševima, tribine, sudačke prostorije te višenamjenski prostor za potrebe našeg boćarskog društva.

Igrači i uspjesi

Kvalitetu riječkog boćarskog sporta prije svega treba gledati kroz rad i organizaciju BK Vargon. Osnovni naglasak kluba je rad sa mladim boćarima. Godinama kroz našu školu boćanja prolazi bezbroj mladih boćara koji danas igraju širom naše Županije. Danas smo ponosni na rezultate koje ostvaruju naši mladi boćari na Europskim i Svjetskim prvenstvima što je samo potvrda odličnog rada i ispravnog opredjeljenja koji klub gaji godinama. S ponosom možemo reći da i u današnjoj generaciji mladih boćara očekujemo nove prvake.

Sudjelovanja i osvajanja

U svom šezdesetgodišnjem djelovanju kao i uspješnim nastupima u zemlji i inozemstvu osvojili smo sedamnaest titula prvaka bivše države. Prva titula osvojena je daleke 1962.godine i to u četvorkama.
Od nastanka Republike Hrvatske kao samostalne države, osvojili smo tri KUP-a Hrvatske, nekoliko puta bili smo drugi i treći, a 1999, 2001 te 2007 godine bili smo prvaci države na što smo izuzetno ponosni. 

Godine 2008. nastupili smo na KUP-u EUROPSKIH PRVAKA u Italiji, gdje smo ušli u finale i osvojili treće mjesto u EUROPI.

Za doprinos sportu, poglavito boćarskom sportu, godine 1989. dobili smo Nagradu Grada Rijeke za postignute rezultate i širenje boćarskog sporta, a 2001. godine proglašeni smo najboljim sportskim klubom Grada Rijeke.

Poznata imena

Kroz klub prodefilirala su mnoga poznata imena koja su zadužila ne samo klub nego i boćanje grada Rijeke, Županije kao i države Hrvatske. Među njima su državni reprezentativci, svjetski i europski prvaci u svim kategorijama takmičenja, sjetimo se samo nekih: Marino Poniš, Vlado Obrić, Josip Brajković, Miljenko Knežević, Dinko Beaković, Čedo Vukelić, Sandro i Simon Gulja, Josip Cuculić, Gianfranco Santoro, Goran Percan, Roland Marčelja, Sebastijan Mrvčić, Marino Miličević, Leo Brnić te treneri Giani Fućak i Čedo Vukelić i mnogi drugi.

Završna riječ

Kada publika aplauzima nagrađuje aktere bilo kojeg natjecanja dobar dio aplauza pripada onim često nepoznatim djelatnicima koji su iza scene svojim radom i entuzijazmom pridonjeli da natjecanje bude vrhunsko. Naš klub je dostigao takav domen uspjeha jer je imao na čelu baš takve entuzijaste koji su svojim nesebičnim radom, zalaganjem, entuzijazmom, požrtvovnošću i stručnosti ostavili svoj vječni trag u povijesti našeg kluba.

  • PBZ new logo
  • tiskara-susak
  • vargon
  • Croatia Osiguranje
  • Erste Bank

Upoznajte ekipu.

Neumorni dečki i njihovi treneri stalno su pred novim izazovima koje uspješno obaraju.